petek, 28. december 2018

Ustvarjamo s papirjem - ideje

Papir je čudovit material za ustvarjanje. Je zelo skromen in vsakdanji, če pa pri ustvarjanju uporabljamo odpadni papir pa so stroški izdelave minimalni, rezultati pa popolni! Papir je del našega vsakdana, saj nas obkriožajo časopisi, revije, reklame, brošure, pisma, paketi oviti v ovojni papir. Sploh med prazniki lahko naberemo veliko okrasnega ovojnega papirja če le lepo odvijemo darila. Seveda je najbolj odgovorno od nas da papir recikliramo, ga zbiramo in ločujemo. Lahko pa iz tega papirja izdelamo nekaj osupljivih izdelkov.


Za ustvarjanje s papirjem potrebujemo:
škarje, lepilni trak, papir, lepilo, razrezan odpadni papir, živilska barvila, kalup in okvir, mešalnik ali multipraktik, okrasni dodatki  (suho cvetje, pisane preje, vlakna z bleščicami), vpojne krpe, akrilne barve, lepilo za tapete, čopiči, zobotrebci, odpadni predmeti, disperzijsko lepilo, zaščitni trak, svileni papir, časopis, prazni albumi oz bloki, trakovi in burdure, okrasni papir, karton, škarje z oblikovanimi rezili, zakovice in točkalo za pritrditev zakovic, razcepke, zaščitne folije, žigem nalepke in etikete, kopirni papir, linolej, valj, medij za servietno tehniko, servieti, luknjači, žica, pinceta, bleščice, olfa nož, ravnilo...


PISEMSKI PAPIR S CVETNIMI LISTI


1. Papir razrežemo in ga namočimo. Veliko plitvo posodo (pekač) napolnimo s hladno vodo. Nekaj namočenega papirja damo v mešalnik, zalijemo z vodo in meljemo da se spremeni v kašo. Prelijemo jo v posodo in ponavljamo, dokler voda v posodi ne spominja na gosto juho. Če nam barva ni všeč jo lahko popravimo z malo živilske barve. 
2. Kalup in okvir (dva okvirja za slike prazna, na enega napeta mreža ko tza komarnike) pod kotom 45° potisnemo v vodo tako da zajamemo nekaj kaše. Kalup in okvir previdno izvlečemo iz posode  in ga pri tem narahlo stresamo. Taako se kaša enakomerno razporedi po kalupu. 
3. Pustimo da se voda odcedi skozi mrežico. Papirnato kašo potresemo s cvetnimi listi, nanje pa lahko natresemo še nekaj kaše dali čeznje položimo še nekaj konecev niti ali drugih primernih dodatkov. 
4. Okvir dvignemo in kašo previdno prekrijemo z vpojno krpo. Rob kalupa poravnamo z robom ležišča in kašo prekrito s krpo na hitro prevrnemo na ležišče. S prsti pogladimo mrežo da bo kaša začela odstopati in se bo prijela na spornjo krpo. Kalup previdno odstranimo s kaše. 
5. Na koncu prekrijemo izdelane liste z rezalno desko da jih obtežimo, da se iz papirja odcedi vsa voda. Obesimo ga, da se posuši in suhega prelikamo čez krpo, da ne zažgemo ali premaknemo cvetnih listov. 


MARMORIRANE KNJIŽNE PLATNICE


1. Zgoščevalec za marmoriranje ali lepilo za tapete zmešamo z vodo po navodilih na embalaži in jo prelijemo v veliko plitvo posodo, da sega 2-3 cm visoko. Raztopina naj počiva približno 30 minut. 
2. V pipeto ali na čopič nanesemo akrilno barvo ali barvo za marmoriranje in jo narahlo kapnemo na raztopino. Barva se hitro širi zato moramo biti hitri. Če potone jo razredčimo z malo vode.  Če uporabimo več kot eno barvo čopič prej speremo. Za posebne učinke na različne načine povlečemo barvo s paličico. 
3. Papir (120g) primemo na obeh straneh, da se na sredini rahlo dotakne barve. Spustimo ga na barvo. Papir pustimo na barvi najmanj 10 sekund, da vpije čim več barve. Nato ga dvignemo in nekaj sekund spiramo zgoščevalec pod blagim curkom hladne vode; če se začne spirati barva, prenehamo. 
4. Marmorirani papir položimo z licem navzgor na brisačo. Ko se papir posuš, ga zgladimo z likalnikom, nastavljenim na srednjo temperaturo. Iz raztopine z zgoščevalcem v posodi s papirnato brisačko ali časopisnim papirjem pobrišemo ostanek barve s površine in nanesemo novo barvo za nov list papirja.
5. Zvezek položimo pod list marmoriranega papirja in vzorec poravnamo s sredinoplatnice. Papir naj sega vsaj 2,5 cm čez zunanje robove zvezka. S prsti potisnemo vzdolž zunanjih robov in vogalov zvezka, da papir prepognemo. Platniso pomažemo z lepilom in nanjo položimo papir, zvezek odpremo in papir na notranjih vogalih zarežemo pod kotom da se bo papir lično prekrival ko ga bomo zavihali navznoter. Na robove platnice nanesemo lepilo. Najprej navznoter zavihamo in prilepimo zgornji in spodnji rob nato še stranski. Notranjo platnico polepšamo tako, da iz marmoriranega papirja kontrastne barve urežemo nov list in ga prilepimo tako da pokrije zavihane robove prvega lista. Enako storimo na drugi platnici.
6. Odrežemo lepilni knjigoveški trak, ki naj bo za 2 cm daljši od hrbta. Položimo ga na ravno delovno površino z lepljivo stranjo navzgor, na sredino pa postavimo hrbet zvezka in ga prilepimo na trak. Zvezek spustimo na eno stran in trak okoli vogala pritisnemo na ravno porvšino, tako da se deloma prekrije marmorirani papir. V ostanek traku na vrhu in dnu hrbta naredimo zareze v obliki črke V in trak prilepimo na notranjo stran sprednje in zadnje platnice. Za vogale odrežemo štiri 5 cm dolge koščke lepilnega knjigoveškega traku. Enega položimo z lepljivo tsranjo navzgor na delovno površino. Zvezek odpremo, en vogal položimo diagonalno čez trak, da se z obeh strani vidi trikotnik iz traku, na konici pa približno 1 mm traku zaradi debeline platnice. Prtisnemo jo na trak in trikotnika prepognemo navznoter na notranjo stran platnice. Morala bi se srečati na sredini, enako naredimo na vseh štirih vogalih.


KAŠIRANJE


1. Francoski izraz papier-mâché dobesedno pomeni prežvečen papir. Ampak ni bojazni, ne bo ga treba žvečiti. Za izdelavo določenaga izdelka moramo najprej najti primerno osnovo: papirnate ali plastične lončke, alu folijo, oblike iz stiroporja,...
2. Najbolj primeren za to tehniko je časopisni papir ali strani starih telefonskih imenikov. Papir trgamo (ne režemo!) na dolge trakove. V skledi zmešamo lepilo za tapete po navodilih iz embalaže. Če tega nimamo lahko zmešamo 1 del moke in 5 delov vode, vremo 3 minute in pustimo da se ohladi.
3. Vsak papirnat trak dobro prepojimo z mešanico nastalega papirja. S prsti odstranimo odvečno lepilo. Enakomernmo nanesemo več slojev na izdelek. Zadnji sloj je lahko iz svilenega papirja ali klasičnega belega papirja da površina ostane bela in primerna za barvanje.
4. Ko se izdelek popolnoma posuši ga lahko okrasimo. Če je površina neravna jo lahko narahlo zbrusimo s finim brusilnim papirjem. Površino lahko pposlikamo z barvami na vodni osnovi.


SCRAPBOOKING


1. Zakaj bi spomine lepili v dolgočasne prazne tradicionalne albume, če pa lahko sami izdelamo nekaj bolj zanimivega in očarljivega? Najpomembnejše mesto nastraneh albumov imajo fotografije lahko pa nalepimo v album še druge spomine kot so razne vstopnice, prtički, in drugi drobni spominki. Za ozadje navadno izberemo barvo ali temo fotografij. Če ne najdemo papirja primerne barve, si ga naredimo sami. 
2. Fotografije obrežemo na primerno velikost in jih okrasimo s posebnimi okvirji in robovi.  
3. Ob fotografije lahko pritrdimo razne okraske ki jih kupimo ali izdelamo sami. 
4. Ob fotografije lahko dodamo tudi malo pisemsko ovojnico v kateri so opisi slik, zgpodbe ali poezije.


SERVIETNA TEHNIKA ALI DÉCOUPAGE

1. Papir primeren za servietno tehniko (lahko tudi serviete, darilni papir, časopisne strani) na grobo izrežemo na motive ki jih bomo uporabili na našem projektu. S škarjicami za natančno rezanje izrežemo motive bolj natančno. Izrezati moramo tudi ozadje znotraj motiva. 
2. Preden motive prilepimo, jih razporedimo. Prestavljamo jih toliko časa, dokler nismo zadovoljni z razporeditvijo. 
3. Na hrbtno stran izrezkov premažemo z lepilom za découpage ali disperziskim lepilom, z vodo razredčenim do gostote redke smetane. Vsak izrezek mora biti temeljito premazan in pazimo, da ni suhih mest. 
4. Premazane izrezke prilepimo in zgladimo da iztisnemo zračne mehurčke. Ko je izdelek prilepljem pustimo, da se posuši, nato nanesemo sloj prozornega laka. 
5. Motiv lahko ponekod poudarimoz biserčki ali bleščicami. 


PAPIRNI FILIGRAN

1. Tehnika izdelave papirnega filigrana je večstoletna umetnost ustvarjanja okrasnih oblik iz ozkih papirnih trakov. S kovinskim ravnilom in olfa nožem na podlagi za rezanje razrežemo barvni papir na ozke trakove. Lahko so različno široki, najbolj pa je v uporabi širina 3 mm.
2. V režo pripomočka za zvijanje papirja vstavimo en konec papirnatega traku (ali konec ovijemo okoli lesene palčice. Z eno roko vrtimo pripomoček ali paličico z drugo dovajamo papir, da se tesno ovije okoli pripomočka ali paličice.
3. Papirnati zvitek snamemo s pripomočka. Če želimo uporabiti tako tesno zvitega, na koncu traku z zobotrebcem nanesemo kapljico disperzijskega lepila in ga zlepimo. 
4. Če zelimo ustvariti oblike pustimo, da se zvitek malo razpusti in nato konec traku zalepimo. Za obliko solze, ki je primerna tudi za cvetne lističe in liste, zvitek nato na eni strani stisnemo med palcem in kazalcem. Za obliko ki spominja na oko ali čolniček, zvitek na dveh koncih stisnemo. Za trikotno obilko to storimo na treh koncih, za zvezdico na štirih. Za obliko srca trak zvijemo z obeh koncev in ga na sredini prepognemo, da sta vitka drug ob drugem. 
5. Oblike prilepimo na ozadje z drobnimi kapljicami disperzijskega lepila, ki postane prosojno, ko se posuši. Iz različnih oblik lahko sestavimo motive, s katerimi lahko okrasimo voščilnice, slike, knjižne platnice,...


IZDELAVA ŠKATEL1. Modele in šablone za različne škatle lahko najde stric Google. Na karton obrišemo šablono za škatlo in obrežemo po zunanjih črtah. Škatla bo lepša če pregibne črte vtisnemo z rezilom. Te črte morajo biti v notranjosti škatle. 
2. Ko vtisnemo vse pregibne črte, karton po njih prepognemo navznoter. Pregibi bodo zares ostri, če jih zgladimo s zgladkim predmetom. Na lice stičnega krilca prilepimo lepilni dvostranski trak in sestavimo vse stranice škatlice. 
3. Ostanke porabimo za etikete ali dekoracijo.

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: