petek, 27. julij 2018

Ustvarjamo s tekstilom - ideje

Včasih se nas poloti neka notranja želja po ustvarjanju, a želimo si nekaj povsem novega in izvirnega. Ampak ideja nikakor ne pride in ne pride. Mislim na vas in vam tu predstavljam nekaj idej za ustvarjanje s tekstilom.Blago in vlakna lahko okrasimo in obdelamo na veliko načinov, ne da bi potrebovali posebne in drage materiale. Vseeno pa potrebujemo osnovne pripomočke kot so: 

* dobre škarje ali rezilo za blago
* različne vrste tekstila: bombaž, tkanina, svila, za najbolj ustvarjalni rezultat pa naj bo tekstil v beli ali bež barvi
* ravnilo
* razni okraski, perlice
* čopiči
* barve za tekstil
* flumastri za tekstil
* trakovi
* itd.

Zame je največja klasika ustvarjanja s tekstilom barvanje z namakanjem in vozlanjem. To so za naše starše počele naše babice. Za to preprosto tehniko so primerne naravne tkanine kot so bombaž, lan in svila. Za to so najbolj primerne barve Marabu Fashioncolor. Če želimo obarvati nove tkanine jih moramo najprej oprati da odstranimo apreturo, ki onemogoča prodiranje barve v vlakna. Pred barvanjem vedno najprej preberemo navodila proizvajalca barve, tudi če se nam res ne ljubi. Hočemo namreč da tkanino polepšamo in ne uničimo. Pripravimo barvo in blago in se nadanemo rokavice. Za večji učinek lahko en del oblačila pomočimo v prvo barvo, drugi del kasneje pa v drugo obarvo. Za motiv kroga na sredino blaga položimo frnikolo in blago tik ob frnikoli tesno povežemov v stožec z enakomernih razmakih s frnikolo v konici. Če želimo ustvariti barvno spiralo blago položimo na ravno delovno podlago, primemo na sredini in zavijemo v krog, da nastane spirala. Zavito blago tesno ovijemmo z dvema elastikama, tako da se na sredini prekrižata in blago razdelita na štiri dele. Vsak del blaga različno pobarvamo s čopiči. Z barvo ne smemo skopariti.Tkanine pa seveda ni potrebno povsem obarvati. Lahko sami narišete ali naslikate motiv. Danes obstaja en kup različnih flumastrov in pisal za oblačila in kar nekaj kvalitetnih barv za tekstil za direktni nanos ali za mešanje z vodo ali mediom. Tako ima lahko otrok pri vstopu v šolo unikatno vrečko za copate saj jo bo krasil vaš motiv. Če nismo vešči prostoročnega slikanja po tkanini pa še vedno lahko ustvarimo svoje unikatno blago in zanimive izdelke. Pomagamo si lahko s potiski ki jih izdelamo iz lesa in penaste gume ali kako drugače. Še najbolj priročen pa je krompir. Iz krompirja naredite štampiljko s posebnim motivom, ga pomočite v barvo za tekstil ter dobro in enakomerno pritisnemo na tekstil.


Svila je zelo lep material za ustvarjanje. Sama sem se spoznala s slikanjem na svilo že v 3. razredu osnovne šole in skozi leta naredila kar nekaj rutk, ki so jih prijateljice kar hitro pograbile. Svila pač omogoča čarobne učinke pri slikanju. Za slikanje na svilo pa potrebujete posebne barve za svilo, konturna pisala ki se fiksirajo z likalnikom in grobo mleto morsko sol za posebne učinke. 


Da pa po tekstilu ne bomo le risali in slikali ga bomo tudi malo šivali. Iz različnih koncev enake vrste blaga lahko sešijemo krpanko. Za natančno izrezovanje nam pride prav posebno ravnilo in nožek za rezanje blaga. Kvadratke blaga sešijemo skupaj tako da jih zložene skupaj potisnemo pod tačko stroja tako z robom blaga poravnaim na rob tačke. Ko imamo sešitih že dovolj kvadratko za odejico jo zarobimo z širokim trakom.Blago oz tekstilne idelke lahko popestrimo tudi z aplikacijami. Te so zadnje čase kar popularne. Lahko so šivane strojno ali pa ročno. Še najlešpše so tiste aplikacije, ki imajo dodane gumbe ali perlice. Paziti moramo tudi na smisleno barvno kombinacijo.

https://www.flickr.com/photos/irisphotos/

In če smo že pri perlicah, tudi vezenje z njimi izpade zelo šik.  Najbolj priljubljene so steklene perlice in steklene cevčice. So lepe in priročne saj tudi blaga ne obtežijo preveč. S perlicami lahko dodatno okrasimo vzorčasto blago ali z njimi oblikujemo svoje vzorce. Tudi metoda tkanja trakov je zelo zanimiva. Z njimi lahko hitro in preprosto ustvarjamo teksturne tkanine, ki jih lahko uporabljamo za raznovrstne izdelke. Trakove željene kvalitete in vrste odrežemo tako, da pokrivajo površino, ki jo želimo pokriti in dodamo še 5 cm za šiv. V velikosti željene površine odrežemo še medvlogo, ki jo skupaj z navpično zravnanimi trakovi pritrdimo na podlago. Trakove prepletamo vodoravno. Ko smo končali dobro polikamo na medvlogo. Dobljeno tkanino dobro zarobimo in jo uporabimo kot dodatek k oblačilom ali kot samostojni izdelek iz te tkanine.


https://so-sew-easy.com

1 komentar:

Deli: