petek, 13. julij 2018

PAJKICE!!!!!!

Joj, te moje obljube... Sem obljubila kroj za pajkice. In z največjim veseljem vam bi ga postregla na pladnju. Vendar se je zalomilo. Moje znanje digitalizacije krojev je še premajhno za tak podvig. Zato vam bom kar opisala kako sem sama prišla do kroja za pajkice.


Pajkice imamo seveda vsi radi. Pozabite na očitke glede teže. S pravim vzorcem in dodatnimi oblačili se lahko vse skrije. Pomembno je kako jih nosite. In vedno morate nositi svoja oblačila s samozavestjo in ponosom. Še posebno če jih izdelate sami. Kakšne pajkice boste izdelali in za kakšen namen je vaša odločitev. Lahko so običajne dolge pajkice, lahko so tričetrtinske, ali celo kratke kot kolesarske hlače. Lahko jih nosite pod oblekco ali tuniko, za lepše ali celo za spat.  Za blago lahko uporabite različno raztegljivo blago: pletenine, jersey, lycro, prevešanko...

Kaj potrebujete za izdelavo pajkic po meri: 
* šiviljski meter
* beležko za zapisovanje mer
* papir za izris kroja (sama uporabljam papir zazaščito tal, ki ga kupujem v Merkurju)
* ravnilo
* škarje za papir
* blago
* primeren sukanec
* šivalni stroj

Najprej izmerimo naše mere. Zgornja slika prikazuje mere ki jih potrebujemo. Ker izdelujemo pajkice, ki edino dobro in pravilno stojijo če so oprijete moramo upoštevati raztegljivost blaga. Mere širin zmanjšamo za 2 do 3 cm.


Zarisovanje kroja začnemo z dolgo ravno črto ki označuje dolžino pajkic in hkrati sredino kroja. Na spodnjem koncu črte pravokotno nanjo narišemo obseg gležnja, tako da je razdeljen na polovico na vsaki strani od središča.
Po središčni črti odmerimo dolžino od gležnja do kolena in označimo. Enako kot pri gležnju tu narišemo črtov, ki je obseg kolena. 
Od kolena navzgor odmerimo dolžino od kolena do bokov in pravokotno na sredinsko črto narišemo obseg stegna. Sedaj lahko povežemo točke obsegov na obeh straneh od središčne črte. Pazite na lepe  linije pri kolenu.
Od levega konca proti sredini odmerimo globine prednje dolžine in označimo. Od desnega konca proti sredini označimo globino zandje dolžine in označimo. Pravokotno na obseg stegna na označenih mestih navzgor narišemo sprednjo in zadnjo dolžino. 
Odmerjeni globini razdelimo na pol in od dobljenih točk navzgor proti koncem dolžin narišemo črto ki bo vodilo za lepšo linijo. Na obeg straneh narišemo lepi tekoči liniji.


Če smo vse naredili prav bi morala linija med zgornjima točkama sprednje in zadnje dolžine biti enaka polovici obsega pasu. Linijo pasu izrišemo v obliki krivulje kot je prikazano na sliki. Ob stičiščih z sprednjo in zadnjo dolžino pa mora biti linija pravokotna na dolžino. Obreg pasu in liniji sprednje in zadnje dolžine lahko malo spremenimo po svoje, kot je prikazano na sliki spodaj z rdečim flumastrom.Zgornja linija je torej polovica obsega pasu, vendar morate upoštevati tudi dodatek za pas, ki je odvisen od tega kakšen zaključek boste naredili. Sama sem všila kar elastiko in sem zato upoštevala še širino elastike. Lahko pa zaključite tudi s patentom in vrvico.

Skrojem se lahko tudi malo poigrate. Lahko izrežete naveč delov. Jaz sem uporabila prvi primer na sliki spodaj. Lahko pa pajkice naredite zanimive tudi z aplikacijami. Pajkicam lahko poljubno tudi skrajšate dolžino.


Blago pred rezanjem najprej operite, saj se raztegljivi materiali radi krčijo. Iz blaga izrežemo podvojene kose kroja zrcalno drug drugim. Izrezane konce kroja najprej sešijemo tako da dobim osnovni konec ene hlačnice. Šivamo z overlockom ali cikcak šivom. Sama se nato lotim pajkic tako, da najprej sešijem dolžino nog potem pa sklenem prednji in zadnji dolžini. Lahko pa tudi obratno. Nato v pas všijemo elastiko. Dolžino elastike si pomerimo na pasu, da ne bo prekratka in bi nas tiščala ali predolga in bi bile pajkice preveč ohlapne. Konca elastike zašijemo skupaj. Enakomerno jo razdelimo na štiri dele in jih označimo z buckami. Elastiko vmestimo v pas in jo na štirih koncih zavarujemo z buckami. Elastiko všijemo v pas tako da elastiko raztezamo ravno toliko da je blago ravno in se ne razteza preveč. Če šivamo z overlockom pazimo da ne odrežemo elastike. Prišito elastiko zasukamo navznotraj in s cikcak šivom na enak način pritrdimo. 

Poentlamo in zarobimo še hlačnice. Pajkice so končane in pripravljene za udobno nošenje.

Če ste se tudi sami polotili krojenja svojih pajkic delite svoje izkušnje v komentarjih pod objavo ali na naši Facebook strani Šivanje in ustvarjanje

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: