četrtek, 02. marec 2017

Strokovni izrazi v šiviljstvu

Veliko krat se srečamo z neznanim izrazom ko beremo navodila za kroje ali pa že v samem pogovorom med pridnimi šiviljami na facebooku. Zato sem se odločila da vam nekaj strokovnih in mogoče že malo starih izrazov predstavim in razložim.Aplikacije so oblikovani kosi različnega blaga, ki jih našijemo ali nalepimo na oblačila, blazine,... da jih okrasimo.

Dekatiranje (preparjenje) je postopek pri katerem volneno blago prelikamo prek vlažne krpe in ga pustimo ležati, da se popolnoma osuši. Tako preprečimo, da bi se blago pozneje usločilo.

Dodelava je industrijski postopek, s katerim povečajo praktično in dekorativno vrednost blaga. Po dodelavi je blago lahko odporno proti mečkanju, madežem, moljem ali nepremočljivo, Tako blago je obstojno za pranje in kemično čiščenje. Z drugo besedo oplemenitenje.

Dodatek za šiv je rob blaga, ki sega prek šivne linije pri urezanem delu.

Drapiranje je nabiranje blaga v mehko padajoče, ne zalikane gube.

Dresiranje je oblikovanje ali natezanje blaga z likalnikom prek vlažne krpe.

Izdelava je obdelava reznih robov blaga z obšivanjem z določenimi ročnimi ali strojnimi vbodi, z obstriženjem s cikcak škarjami itn., da se ne bi cefrali.


Klinasto izrezavanje je v dodatku za šiv na konkavnih (notranjih) okroglinah izrezovanje koščkov blaga v obliki klina, da stisnemo robove in se dodatek za šiv ter šiv lepo plosko prilegata.

Kozica je klinasto ali rombasto urezan kos blaga, ki ga vstavimo na primer v prikrojen rokav, da omogočimo svobodnejše gibanje.

Kroj princes je slog oblačila, sešitega iz celih podolžnih pol blaga, ki so na spodnjem delu rahlo razširjene.

Mostič (iz obzankanih niti) je ročno ali strojno izdelana ravna učvrstitev močno obremenjenih mest na primer v vogalih žepne odprtine.

Muha je z nitjo izvezen trikotnik, s katerim ojačamo obremenjena mesta ali okrasimo. Vezemo ročno ali strojno na licu blaga.

Nabiranje (kodranje) je stiskanje blaga po širini z enim ali več nizi ročnih ali strojnih vbodov.

Nadržanje je ko manjšo odvečno širino blaga zožimo s šivom, a ga ne nagubamo, nakodramo ali naberemo; kot na primer odvečno širino gornjega ovratnika nadržimo, ko ga šivamo s spodnjim ovratnikom.

Napustek je ozek, dvoplasten trak iz blaga, ki sega iznad roba; z njim okrasimo rob oziroma izdelamo šiv.

Našitek je obloga, obrnjena navzven; na vrhnje blago jo našijemo ali s strojnim šivom ali z nevidnimi ročnimi vbodi.

Naudarjanje je z naudarkom začasno sešivanje posamičnih delov oblačil, da bomo lažje šivali, oziroma da pripravimo oblačilo za pomerjanje. Naudarjamo ročno ali strojno, v obeh primerih zdaljšimi vbodi, da laže izvlečemo niti.

Natezanje je podaljševanje določenih, na kroju zaznamovanih predelov z likanjem prek vlažne krpe.

Nevidno prišivanje je s posebnimi, nevidnimi ročnimi vbodi prišivanje delov podloge na robovih ali obologah pri oblačilu.

Nevidno sešivanje je sešivanje dela z drugega z drugim tako, da je šiv na licu neviden.

Osnovni kroj je kroj, ki se natanko prilega postavi, za preprosto, prilegajoče se obleko, po katerem lahko urežemo razna druga preprosta oblačila. Po osnovnem kroju primerjamo na primer krojne mere z drugimi kroji in jih po osnovnem kroju ustrezno spremenimo.


Obloga je del blaga, s katerim izdelamo nezarobljeni rob pri oblačilu. (glej izdelava)

Obroba je raven ali oblikovan trak blaga, ki ga našijemo na lice blaga za okras ali z njim okrasno obrobljamo.

Obrobljanje je obšivanje robov ali dodatkov za šiv s trakom ali le okrasno ali da se ne bi cefrali.

Obstriženje je odtriženje odvečnega blaga, na primer pri dodatkih za šiv.

Stopničastno obstriženje pomeni, da posamične večplastne dodatke za šiv obstrižemo na različne širine (najprimernejše razlike so približno 3 mm), da bi bili šivi manj zdebeljeni.

Obzankanje pomeni da na odprte robove, na primer pri gumbnicah, in zanke za zapenjanje obšijemo z zančnimi vbodi za gumbnice.

Paspula je podložno po sredini preganjen trak iz blaga, usnja ipd., s katerim okrasimo ali izdelamo na primer žepe in gumbnice. Všijemo jo med dvoje robov.

Pikiranje je ko podstavo našijemo na vrhnje blago, na primer ovratnike, s posebnimi (pikirnimi) ročnimi ali strojnimi vbodi. Ročni pikirni vbodi so na licu nevidni.

Podrobljanje je ko dvoje delov blaga, na primer gornji in spodnji obvratnik, sešijemo in obrnemo na lice tako, da vključimo (zapremo) dodatke za šiv, šiv leži natanko na robu.

Podstava je tkano ali netkano blago, katerega našijemo ali nalikamo na posamezne predele oblačila, da bi obdržali obliko in da bi bili trdnejši.

Poševno obstriženje je ko dodatke za šiv na križiščih šivov ali v vogalih, ki jih nameravamo podrobiti poševno obstrižemo, da se ne bi šivi zadebelili.

Pozamenterija so trakovi in vrvice z reliefnimi vzorčastimi motivi za našitke oziroma okrasitev oblačil, okrasnih predmetov,...

Prešivanje pomeni, da robove, ovratnike, šive ipd. prešijemo z okrasnim šivom.


Raport je površina blaga, ki jo prekriva popoln vzorčni motiv.

Smer niti je smer snutkovnih niti blaga, ki tečejo vzporedno s krajčkom - lahko jo poimenujemo tudi kot podolžna smer niti.
Prečna smer niti poteka pravokotno na podolžne niti, poševna smer niti pa diagonalno.

Smok so drobne gubice v blagu, ki jih z okrasnimi vbodi sestavimo v vzorec; s smokom okrasimo določene predele na oblačilu, pretežno sedelca, životke, žepe, rokave in v pasu.

Uskočenje je krčenje blaga tako da ga operemo, zmočimo ali dobro navlažimo še preden jih urežemo in sešijemo. Izdelano oblačilo se ne bo več skrčilo oz. uskočilo.

Všitki so v konico se iztekajoče prešite gube, s katerimi prilagajamo ravne dele blaga telesnim okroglinam.

Zadelava šivov in niti pomeni, da na začetku ali na koncu šiva zavozlamo knce niti ali prešijemo nekaj zadnjih vbodov.

Zarezovanje je ko dodatke za šive na koveksno (zunanje) zaobljenih predelih zarežemo in s tem razpremo robove, da se vodo lepo plosko prilagajali.

Zaznamovanje je izrisovanje kroja na blago ko vse linije, všitke ali druge pomembne točke na kroju prenesemo na blago z naudarkom, nitko, kredo ali s kopirnim papirjemVir: Vse o šivanju, MK Ljubljana, 1980

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: