nedelja, 19. marec 2017

Najboljši šivalni stroji in kako izbrati pravega

Nekaj zgodovine

Daleč v 19. stoletju so enostavne šive vbod za vbodom delali ročno. Sicer so že sredi 18. stoletja razvili strojne naprave za sešivanje tkanin in tankega usnja, toda šele okoli leta 1850 so Howes, Singer in Wilson izdelali predhodnik današnjega šivalnega stroja. Še danes ima tko vsak šivalni stroj gornjo in spodnjo nit ter iglo z ušesom na konici.
Nenehno so izboljševali mehanizme za pomikanje blaga ter mehanizme za prestrezanje zank. Moderni šivalni stroji imajo cikcakast vbod, avtomatsko napravo za izdelovanje gumbnic, različne uporabne vbode in celo elektroniko s programi za okrasne vbode in vzorce, ki jih lahko programiramo. Temu se pridružujejo še zamenljive tačke, tako da prevzema šivalni stroj številna opravila, ki jih je včasih šivilja morala opravljati ročno.

Različni šivalni stroji

V bistvu so si vsi šivalni stroji enaki, kljub številnim tipom, proizvajalcem in izdelkom. V vsakem šivalnem stroju s katerim lahko šivamo ravne in cikcak vbode, so vsi potrebni pogonski deli. Odločilno pri vsakem šivalnem stroju je, kako se delajo vbodi. Torej če delujeta igla in prijemnik usklajeno drug z drugim, da naredita vbod z gornjo in spodnjo nitjo. Vlek niti regulirata naprava za prednapetje niti in pritisna koluta. Obe napravi sta sestavni del vsakega šivalnega stroja.
Pomembno za nastajanje vboda je tudi vzajemno delovanje kompresijske tačke, igle in transporterja. Tačka trdno drži blago v pravi legi medtem ko seže igla skozi blago v območje čolnička s tuljavo, da bi naredila vbod, transporter pa medtem pomika blago za vsak vbod v pravo lego.

Pa si poglejmo nekaj današnjih šivalnih strojev, ki so dostopni pri nas.

JANOME, naša ocena: 8/10
Janome izdeluje idealne gospodinjske šivalne stroje za povprečne zahteve gospodinje. Zaradi položaja igle tako, da njeno uho gleda proti nam, je omogočeno enostavno vdevanje niti, s tem pa ponavadi pride tudi mehanizem za samodejno vdevanje. Janome šivalni stroji zelo variirajo v ceni vendar imajo vsi zelo dobre ocene in se ji drži sloves, da se z njimi da narediti zelo kvalitetne izdelke. Janome vedno znova presneča z ugodnimi novostmi kot so posebne tačke ki omogočajo šivanje izredno tankega materiala brez, da blago uide pod transporter. Šivalni stroji te znamke so tudi zelo hitri, tudi po 1200 šivov na minuto. Zelo dobra prednost Janome mašin je vzdržljivost saj velja, da brez problema zdržijo tudi po več let zahtevne in pogoste uporabe.
Cena Janome šivalnih strojev variira vse od 100 do 1500€, vendar je za vse potrebe povprečne uporabe najbolj pirmeren šivalni stroj s ceno okoli 200-300€. Zelo dobro oceno na raznih tujih portalih je dobil šivalni stroj Janome 2212. Je prenosni šivalni stroj, lahek, ima 12 šivov, kar omogoča popolno izkušnjo za začetnike. Primerljiv z omenjenim šivalnim strojem je tudi pri nas dostopen Janome Juno E1015 s 17 programi šivanja (overlock šiv, splepi šiv, cik cak, dekorativni šiv, elastični vbodi, gumbnice v 4 korakih itd.).

TOYOTA naša ocena 6/10
Toyota šivalni stroji so narejeni tako za težko šivanje kot za vsakodnevne potrebe. Izredno dragocene so avtomatske nastavitve, ki omogočajo samodejno vdevanje niti, samodejno prilagajanje napetosti sukanca glede na šiv in vrsto materiala in rezalnik niti. Vsi stroji imajo pri nas do tri leta garancije, vendar velja preveriti za kaj garancija velja, saj proizvajalec načeloma nudi 2 leti garancije za motor, napeljavo in stikala, in samo 90 dni za nekatere posamezne dele! Kar pomeni, da šivalni stroj mogoče le ni tako zanesljiv kot se sprva zdi. Glede na kritike lahko zanesljivo trdim, da Toyotin šivalni stroj Super Jeans ni najboljša izbira (lomljenje igel, problemi z galvo in glasnost pri šivanju) ima pa Toyota v ponudbi dovolj šivalnih strojev, ki so odlična izbira za začetnike kot so tudi ECO15A in ECO26A. Navduši me že samo dejstvo, da so stroji te vrste proizvedeni z zmanjšimi emisijami CO2 in tako z nakupom prispevamo k bolj zdravemu okolju. Prvi ima 15 šivalnih programov drugi pa kar 26. Oba sta dovolj zmogljiva za vsakodnevno šivanje in predvsem tišja kot ostali Toyotini šivalni stroji. Cena prvega je okoli 190€ drugi pa je le 60€ dražji.

ELNA, naša ocena: 8/10
Žal je o Elni napisanih veliko premalo recenzij in kritikm, da bi znala razbrati ven kaj uporabnega. Vsekakor je znamka med ljudmi zelo cenjena. Poti mi je sicer prekrižala informacija, da si Elno lasti podjetje Janome, kar mi nekako vzbuja občutek, da so stroji sicer kakovostni vendar jim mogoče manjka tista mehkost kot jo imajo stroji Janome. Elna vsekakor nudi širok razpon šivalnih strojev tako po uporabnosti kot po ceni. Najbolj popularen je šivalni stroj 1000 SewFun na voljo že za manj kot 200€, ki ima 15 programov za šivanje, 4 stopenjsko gumbnico, ravni šiv in trojni šiv z možnostjo dvojne igle ter nastavljivim položajem igle sredinsko in levo. Izjemna prednost je tudi dobra pokritost s servisi po Sloveniji in kar 5 let garancije.


SINGER, naša ocena: 8/10
Najbolj izstopajoča prednost Singerc je cenovna dostopnost, zanesljivost in razpoložljivost. Sloves zanesljivosti se jih drži že od vsega začetka, ko je prvi šivlni stroj prišel v mnoga gospodinjstva v letu 1851. Kljub temu da so dnevi tistih pravih Singeric že mimo oz so zdaj na voljo na Bolhi za lepe denarce saj spadajo že med dragocene starine, se kvaliteta in pot znamke Singer tu ne konča. Singer je leta 1990 postal del družbe SVP, kar pomeni Singer/Viking/Pfaff. Prednosti znamke so že omenjena cenovna dostopnost, najbolj prepoznano ime znamke, dolg ugled kot vodilnih na področju proizvajanja šivalnih strojev, velik izbor šivalnih strojev za začetnike, dostopnost v trgovinah po celem svetu za zelo ugodne cene že za manj kot 100€. Slabosti je pomanjkanje opcij, če primerjamo s šivalnimi stroji drugih znamk družbe SVP ima Singer še najmanj programov šivanja in drugih pomembnih možnosti.
Sama sem kar štiri leta uporabljala Singer Symphonie. Ta strojček je bil srce in duša moje delavnice in z njim sem naredila svoje prve večje projekte, poročno obleko in prve obleke, ki sem si jih skrojila sama. Stroje je lahek, prenosljiv in ima 12 osnovnih programov med njimi tudi 4 stopenjsko gumbnico. Šiva tudi skozi več plasti jeansa ampak včasih pri tem potrebuje malo pomoči, vztrajnosti in potrpežljivosti. Čez čas sem ga kot vsaka amaterska šivilja, ki želi nekaj več zamenjala za elektronski Pafaffov šivalni stroj z 80 programi, ampak Singerica še zdaleč ni odslužila svoje. Medtem ko čaka na novega lastnika pridno služi moji hčeri, ki se uči šivanja po črtah na lahkih materialih in to že pri njenih 5 letih :)

BROTHER, naša ocena 9/10
Brother šivalni stroji imajo izjemno pomembno prednost. In to je zadovoljstvo kupcev. Vse kritike najdene po spletu govorijo v korist tej znamki. Prednosti znamke so enostavna uporaba, možnost nakupa preko spleta po celem svetu (nepreverjena informacija!), zelo dobra forumska podpora uporabnikov. Slabosti so predvsem cenovna dostopnost, vsaj pri nas, saj se cene gibljenjo od 300 € do 500€ in tudi več. Seveda pa za ta denar dobite neverjetno veliko funkcij in dobro zmogljiv šivalni stroj. En takih je elektronski Brother Innov-is35 s kar 70 programi šivanja, 7 avtomatskimi enostopenjskimi gumbnicami, dekorativnimi, quilting in patchwork vbodi. Stroj je primeren tako za začetnike kot tudi za izkušene šivilje in šiviljce in ima kar 4 leta garancije.

PFAFF, naša ocena: 7/10
Najbolj izstopajoča lastnost znamke Pfaff je inovacija dvojnega transporta, ki odpravlja potrebo po tački saj blago pomika transport od spodaj in zgoraj. Žal te funkcije nimajo vse Pfaffove mašine. Prednosti šivalnih strojev so natančnost, trajnost, trendovske inovacije in posodobitve programske opreme za registrirane uporabnike. Slabosti pa, da je cena teh strojev povezana z njihovo kvaliteto. Kot lastnica Pfaffovega 1080s lahko zatrdim, da je stroj sicer vreden svojega denarja (cca.150€) in nudi širok razpon različnih programov (80), veliko dodatnih tačk (za zadrge, za robljenje, gumbnice itd.). Vendar dotični stroj ni primeren za šivanje debelejših materialov, kar nekdo ki želi več možnosti v šivalnem stroju tudi pričakuje.


BERNINA, naša ocena: 9/10
Bernina šivalni stroji so tako kot Brother zelo dobro sprejeti med uporabniki saj o njih ni zaslediti slabih kritik. Prednosti so inovativna oblika, regulator šiva, ekskluzivnost, visoka zmogljivost, spletna podpora strankam, slabost pa kot edina izpostavljena visoka cena, kar je stroju pri našem ocenjevanju prineslo minus točko. Linija Bernina Bernette je kot najbolj popularna in najbolj ugodna.


Spoznali smo nekaj strojev in jih tudi ocenili, vendar naša ocena še ne pomeni, da je nek izdelek boljši od drugega. Sploh ne. Ocene so postavljene izključno po mojem vidiku. Definitvno pa morate šivalni stroj kupovati po svojih željah, potrebah in finančni zmožnosti. Za svoj denar pa iztržite kar se le da in poskrbite da boste s svojim novim šivalnim strojem tudi uživali! Sama sem za prve korake učenja in za prve lažje projekte (robljenje plenic) šivala na bibičini Bagat Danici. Ampak šivalni stroj je bil okoren in trd, vsekakor je imel komplicirano menjavo šivov in je potreboval veliko nege in oljenja. Ampak bil je zmogljiv in tega takrat nisem tako cenila kot danes. Na vsak način sem hotela nov stroj in tako začela s Singerico. Za začetek je bila v redu. Vsak, ki je nov v šivanju potrebuje šivalni stroj z osnovnimi funkcijami. Vsekakor pa lahko pričakujemo, da bomo v šivanju vedno bolj vešči zato je dobro da je šivalni stroj primeren tudi za težje projekte. Kdo pa je rekel da bomo večno amaterji? ;)


Naj omenim še znamki Husqvarna Viking in Texi o katerih nisem našla dovolj informacij za oceno, bi bila pa vesela če z nami delite vaše izkušnje s tema pa tudi z drugimi znamkami.


Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: