ponedeljek, 06. februar 2017

ZENTANGLE ali kako se sprostiti z risanjem

Zentangling ali zapletanje je formaliziren postopek, ki sta se ga domislila Rick Roberts in Marie Thomas. Je poseben način risanja s kemičnim svinčnikom, ponavadi črnim, na bel papir. Zentangle je postal svetovni fenomen, ki v ljudeh prebuja kreativnost, zmanjšuje stres in ga uporabljajo celo pri zdravljenju in motivacijskih usposabljanjih.

MarieThomas in Rick Roberts 
Čeprav je sama metoda zentangla ali zapletanja relativno nova uporablja starodavna načela, ki so stara toliko kot zgodovina umetnosti. Vsebuje postopke, simbole in vzorce različnih kultur (Majev, Maori, keltskih in ameriških Indijancev) vse od antike do danes. Skoraj tako kot čečkanje temelji na človeškem vedenju, ko ne načrtujemo ampak dovolimo da se linije in oblike pojavijo nenamerno.

Andikra simboli
Za zapletanje potrebujete le svinčnik (za izris vodilnih črt), črni kuli ali flumaster in malo boljši bel papir (šeleshamer, risalni list, tudi karton). Tradicionalna praksa zapletanja uporablja priližno 8-9 cm2 ploščice narejene iz posebnega papirja, lahko pa zmanjšate prostornino vaše slike ali pa popolnoma prekršite pravila in uživate v svoji domišliji.

Vir:http://mrs-cook.weebly.com/respect-zentangle.html

Skoraj vsak lahko ustvari čudovite slike z zentangle metodo. Zapletenje izvabi iz nas veliko mero kreativnosti in nam hkrati nudi občutek samozadovoljstva in dobrega počutja. Zapletanje je intuuitivni način risanja pri katerem se sprostimo in pustimo domišliji prosto pot. Je edini način ustvarjanja kjer se popolnoma sprostimo in se hkrati v največji meri fokusiramo na detajle brez, da bi nas to obremenjevalo. Znano je, da ta metoda poveča samozavest, tako pri ustvarjanju kot tudi na splošno v življenju. Pri tovrstnem risanju praviloma ne pričakujemo določnega rezultata saj dopuščamo možnost za vse kar se pojavi na papirju.
Druga najboljša lastnost te metode je da jo lahko uporabljamo kjerkoli če imamo le na voljo papir in kuli, ki pa zlahka najdejo mesto v žepu ali torbici. Lahko pa uporabimo tud druge površine kot so papirnati podstavki za kozarce, časopis, vizitke… Najboljše pri tem pa je da se učimo kako iz lastnih napak narediti elegantno rešitev. Metoda namreč z namenom uporablja črn flumaster ali kuli, saj se ga ne da izbrisati in popravit. Zato lahko tvegamo napake, a se jih naučimo spremeniti v del vzorca. To je odlična metafora našemu vakdanjemu življenju – treba je sprejemati napake če želimo uživati življenje. Saj veste… Življenje je lepo če ga živiš, tako kot ponuja se samo in ne da ti ga spremeniš.


Kot zadnja pomembna stvar zapletanja je brezciljnost. Nauči nas, da se ne oziramo na napake, da se ne obremenjujemo s končnim rezultatom, da lahko zaključimo sedaj ali pa nadaljujemo kjerkoli na sliki. Nauči nas živeti v trenutku. 


Sama najraje rišem ko sem bolna. Vzmem skicirko in ustvarjam po svoje. Nekaj približno kot zentangle je tole:


Ali tudi vi kaj čečkate po robovih beležke? Kdaj in kje najraje rišete in se ob tem sproščate? Delite vaše izkušnje in slikce v komentarjih.

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: