sobota, 04. februar 2017

OSNOVNI ŠIVILJSKI PRIPOMOČKI

Vsaka šivilja želi imeti osnovne potrebščine za šivanje vedno pripravljene. Čeprav bi si lahko mislili, da je šivalni stroj najbolj osnovni pripomoček  bomo temo o šivalnih stroji prepustili za kak drug dan. Zelo pomembna veščina je namreč ročno šivanje, ki jo kasneje prenesemo k strojnemu šivanju. Da bi naše delo potekalo kar se da nemoteče in da nas veselje do šivanja ne bi prehitro zapustilo potrebujemo pravilno izbran pribor.


Šivanke
Šivanke razlikujemo po obliki ušesa, po dolžini in po vrsti konice (šilasta, topa zaobljena ali klinasta). Vsaka od naštetih šivank je na voljo v različnih debelinah, ki jih označujejo številke (večja je številka, manjša in tanjša je šivanka). Vrsto oziroma tip šivanke moramo izbrati glede na namen. Upoštevati moramo tudi strukturo blaga ter težo in debelino niti. Šivanka mora biti tako tanka, da ne poškoduje blaga in hkrati dovolj močna, da se med uporabo ne zlomi ali skrivi. Šivanke z dolgim ušesom so primerne za debelejše niti ali prejo iz več nitk za šivanje in vezenje. Šivanka kot bucika naj bosta vedno čisti z neoporečno konico.

Bucike
Tako kot šivanke se tudi bucike razlikujejo po dolžini in debelini. Daljša je bucika debelejša je. Standardne bucike so dolžine št. 6 in jih uporabljao za lahka in srednje težka blaga. Za občutljiva blaga  priporočam posebej fine in tanke bucike, za težka blaga pa dolge. Bucike se razlikujejo tudi po glavicah. Nekatere bucike imajo ploščato glavo druge pa okroglo (steklena ali iz umetne snovi). Sama priporočam uporabo bucik z okroglasto glavico  saj so v blagu razločno bolj opazne, lažje jih primemo in ne zdrsnejo tako zlahka iz tkanine. Standardne bucike imajo ostro konico. Za pletenine pa če se le da uporabljamo bucike s kroglasto konico, saj le ta zdrsne med nitmi in ne prebodejo blaga. Bucike je potrebno redno menjati. Poškodovane, skrivljene ne sodijo med uporabne bucike in jih je potrebno završti.

Niti
Nit mora ustrezati debelini in vrsti vlaken blaga. Preja za šivanje in vlakna blaga naj bodo če se le da istega izvora. Vendar so iz praktičnih razlogov možne izjeme. Sintetična nit je raztegljiva zato je primerna za šivanje pletenega blaga ne glede ali so vlakna pletenine sintetična ali naravna. Šivamo vedno z nitjo, ki je za odtenek temnejša od blaga, za večbarvno blago uporabimo nit barve, ki prevladuje.

Merilni trak
Merilni trak ali šiviljski meter potrebujemo za izmero telesnih mer. Najbolj primeren za uporabo je trak iz umetne snovi, saj je nezlomljiv, praktičen, se ne razteza in ne trga. Dolg je 1,5m in na obeh straneh razdeljen na cm in mm. Konca traku sta ojačana s kovinsko sponko.


Škarje
Pri šivanju potrebujemo vsaj tri vrste škarij. Prve so škarje, ki jih uporabljamo samo za papir in z njimi urezujemo kroje na papirju. Druge so škarje za rezanje blaga in jih uporabljamo izključno samo v ta namen. Te škarje so načeloma težje in močnejše. Male škarje za natančno končno obdelavo, rezanje niti. Nekatere šivilje imajo tudi posebne škarje za gumbnice, lahko pa uporabite kar skalpel, ki pride prav tudi pri ustvarjanju drugačne narave.

Krojaška kreda
Primerna je za zaznamovanje krojnih detajlov, morebitnih popravkov. Z gladkih in gosto tkanih tkanin jo stežka odstranimo. Obstajajo tudi krede, ki zbledijo že samo ob likanju. Krede so različnih vrst in oblik (ploščica, svinčnik).


Zadrge in gumbi
Poznamo tri vrste zadrg: standardno (oba dela zadrge sta na koncu trdno spojena, vidna ali skrita), zadrga za hlačni razporek (usločena zadrga) in deljiva zadrga (polovici se lahko popolnoma ločita). Najbolje je da zadrge kupujemo sproti glede na namen rabe. Enako pravilo pa ne velja za gumbe, ki vedno pridejo prav.  Pomisliti pa je treba na njihovo obstojnost pri pranju in čiščenju. Delimo jih v dve skupini: gumbe z luknjicami in gumbe z vratom. Alternativa zadrgam in gumbom so pritiskači, prikriti pritiskači, neprišiti pritiskači, plastični pritiskači, kaveljček in zanka zapenjalni trakovi (ježki).

Elastika
Elastika je izdelana iz več elastičnih vrvic. Zaradi brazdaste površine elastika ne drsi. Če elastiko raztegnemo se zoži zato se izogibamo elastike direktno na blago. Za ta namen raje uporabimo elastični trak, ki je mehkejši od elastike in ob raztezanju obdrži svojo obliko.

Nalikalni materiali
Nalikalni materiali so na narobni strani prevlečeni s snovjo, ki ob likanju postane lepljiva. Nekateri materiali služijo kot podstave  za ojačitev obremenjenih mest na oblačilih. Drugi nalikalni materiali služijo le okrasu ali aplikacijam. Obstajajo tudi nalikalni materiali ki spojijo dve plasti blaga.


Drugi nepogrešljivi pripomočki
Naprstnik, ki varuje naše prste pred vbodi. Nožiček za paranje šivov, katerega pravilna uporaba je z bunkico naprej in ne z ostro konico kot bi si sprva mislili. Likalnik na paro za oblikovanje blaga pred ali po šivanju. Magnet za lažje pobiranje igel in bucik. Kovinsko ali plastično ravnilo zravno odrezanim robom. Podlaga za izrezovanje krojev in rotacijski nožek. Varnostne zaponke vseh velikosti.


Kaj pa je za vas nepogrešljiv pripomoček pri šivanju? Delite vaše izkušnje spodaj v komentarjih.

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: