ponedeljek, 13. februar 2017

OSNOVE KVAČKANJA

Kako držimo kvačko?
Kvačko držimo med palcem in kazalcem desne roke. Tako kot pero in naslonjeno na sredinec, da vodi kvačko. Če vam uspe seveda. Sicer pa kot vam paše le, da je lega rok podobna. Vsak drži kvačko po svoje, a s pravilnimi gibi in izvedbo petelj uspe vsak projekt. Nit ali prejica prihaja od klobke prek mezinca, prehaja pod prstancem in sredincem in teče prek kazalca leve roke, kjer je lahko ovita okoli prsta. Izdelek, ki počasi nastaja držimo s palcem in sredincem leve roke. 


Začetek kvačkanja
Nastavek za kvačkanje je zanka ki jo naredimo s prekrižano nitjo (glej začetek videa spodaj). Nato zgrabimo s kvačko nit, ki teče od kazalca in nit potegnemo skozi zanko. Tako smo naredili prvo verižno petljo. 
Navadna verižna petlja je osnovni začetek vsakega kvačkanja in daje osnovo za vse druge vrste kvačkanih petelj. Pravzaprav je lahko osnova tudi za pletenje če delamo verižne petlje bolj rahle. Za marsikaterega začetnika pletenja je to lažji način osnovanja novega izdelka. Verižno petljo naredimo kot že opisano; ovijemo nit in jo potegnemo skozi prej nerejeno petljo. To ponavljamo do željenega števila verižnih petelj. Pomembno je da delamo čimbolj enakomerno. Zanke ne smejo biti preveč stisnjene saj bomo v tem primeru težko nadaljevali naslednjo vrsto. Ne smejo biti pa prerahle (prevelike) saj bo naše delo luknjičasto (v videu so vidne tudi take napake, saj je bilo težko kvačkati enakomerno preko kamere). 
Za kvačkanje v krogu začetek in konec osnove iz verižnih petelj sklenemo. Kvačko vtaknemo v prvo petljo, ovijemo nit in jo potegnemo skozi vbodeno petljo in skozi petljo na kvački - naredimo gostoverižno petljo.

Polovična gosta petlja ali gostoverižna petlja
To je najosnovnejša petlja pri kvačkanju. V videu sem jo žal zgrešila, je pa sila preprosta. Naredimo potrebno osnovo iz verižnih petelj. Obrnemo in vtkanemo kvačko v zanko predzadnje verižne petlje, Ovijemo nit in jo potegnemo skozi obe zanki na kvački. Nastalo delo izgleda takole...
Vir: www.dreamalittlebigger.com
Gosta petlja
Je enostavna petlja in ustvarja lep videz. Uporabimo jo lahko za puloverje, jope, krila in plašče ali patenete pri rokavicah. Gosto petljo uporabljamo tudi v kombinaciji z drugimi petljami. Skratka, najprej naredimo osnovo iz verižnih petelj ali pa delo obrnemo in vtaknemo kvačko v predzadnjo petljo, ovijemo nit in jo pritegnemo skozi petljo v zanko, spet ovijemo nit in jo potegnemo skozi obe zanki na kvački. Ko začnemo novo vrsto naredimo eno verižno petljo in nadaljujemo na zadnji zanki prejšne vrste. 
Polšibična petlja
Ta petlja daje možnost za najrazličnejše kvačkane predmete. Tudi to petljo uporabljamo za sestavljanje bolj kompliciranih petelj in vzorcev. Naredimo osnovo in nadaljujemo od tretje verižne petlje (od zadnje nazaj). Ovijemo nit in vtaknemo kvačko v petljo, pritegnemo nit v zanko, ovijemo nit in jo potegnemo skozi vse tri zanke na kvački. Ponavljamo vse do konca dela. V novi vrsti najprej naredimo dve verižni petlji in nadaljujemo s ponavljanjem polšibične petlje na zadnji zanki prejšne vrste. 

Šibična petlja
Šibična petlja je najpomembnejša petlja in se uporablja za sestavljanje vzorcev in za kvačkanje osnovne mreže za vezenje mrežastih ročnih del (filé). Naredimo osnovo iz verižnih petelj ali začnemo novo vrsto na našem delu tako, da naredimo najprej dve verižni petlji. Ovijemo nit, vtaknemo kvačko v zadnjo zanko prejšne vrste pritegnemo nit v zanko, ovijemo nit in jo potegnemo skozi dve zanki, spet ovijemo nit in jo potegnemo skozi zadnji dve zanki na kvački.


Dvojna šibična petlja
Postopek je enak kot pri prejšni petlji le, da večkrat ovijemo. Najprej naredimo osnovo ali delo obrnemo in naredimo tri verižne petlje. Začnemo na zadnji zanki prejšne vrste. Dvakrat ovijemo nit, vtaknemo kvačko v zanko, ovijemo nit in jo potegnemo skozi prvi dve zanki, spet ovijemo nit in jo potegnemo skozi naslednji dve zanki. Še zadnjič ovijemo nit in jo potegnemo skozi zadnji dve zanki na kvački. Petlja je končana. 
Na ta način lahko podaljšujemo petlje. Večkrat ovijemo daljša je petlja in v vsaki vrsti začnemo z eno verižno petljo več. To so bile osnove kvačkanja. Zdaj pa lahko začnemo spoznavati vzoce in bolj zapletene vrste petelj. Ah, saj kvačkanje je čisto enostavno :) Veselo ustvarjanje!

Norooooo poglej to povezavo: ABC kvačkanjaNi komentarjev:

Objava komentarja

Deli: