nedelja, 05. februar 2017

BLAGO: SESTAVA, VZDRŽEVANJE, NAMEN

Le katera šivilja ne uživa v trgovini z metrskim blagom? Če ste vsaj malo kot jaz potem skoraj omedlevate ob pogledu na lepa blaga in ko pridete do oddelka z znižanim blagom, kjer zadnje a neznansko lepe kose lahko dobite tudi po 80% manjši ceni kot v redni prodaji se vam polepša svet za teden ali mesec v naprej. Toda ali resnično znamo kupovati blago? Vemo kaj kupujemo in kaj je najbolj primerno za naš naslednji projekt?Vlakna so osnova vsem blagom. Glede na vrsto vlaken ima blago določen videz in lastnosti. Blaga so lahko iz naravnih ali sintetičnih vlaken. Značilnost naravnih vlaken je njihova nepravilnost in izredno bogata paleta odtenkov. Naravna vlakna so zelo vpojna in luknjičava zato se zlahka prilagajajo vremenskim razmeram in so prijetna za nošnjo. Slaba stran tega je neprožnost tkanine zato se rada mečka. Vsa sintetična vlakna so izdelana iz kemičnih raztopin s posebnim postopkom.  Sintetična blaga so zelo prožna, zato se malo mečkajo ali pa sploh ne. So le malo vpojna in luknjičava, zato so ob vročem ali vlažno toplem vremenu neprijetna za nošnjo. Mešana vlakna združujejo dvoje ali več različnih vlaken. Običajno prevladujejo tista vlakna, ki so v odstotkih najmočneje zastopana. Po površinski  sliki blaga nemoremo na pogled ugotoviti iz katere vrste vlaken je blago izdelano zato je treba pogledati nalepko ali etiketo na bali.
Simboli vzdrževanja tekstilij

Blago praviloma kupujemo po kroju. Zato si moramo dobro prebrati navodila, ki so priložena kroju in upoštevati mere tistega, ki bo oblačilo nosil. Pri prodajalcu se pozanimamo kakšne so sestavine blaga, ali se uskoči in če se, za koliko, ter kako ga bo treba pozneje negovati. Seveda lahko tudi sami precenimo ali je blago kakovostno ali ne. 

Pletenina

Nekaj znakov, ki kažejo na kakovost blaga:
* Tkanje mora biti trdno. To ugotovimo tako da z nohtom podrgnemo po površini. Če se niti premikajo bodo šivi kasneje sigurno neobstojni, ker se bodo iztrgali.
* Tkanje mora biti enakomerno. Blago lahko pridržimo proti svetlobi in tako opazimo mogoča tanjša mesta ali druge napake pri tkanju. Tako blago je sicer še vedno uporabno a lahko pri nakupu iztržimo popust, saj moramo vzeti toliko več blaga da se bomo lahko takim napakam izognili pri izrezovanju kroja.
* Votkovne niti morajo potekati pravokotno na krajček, saj je v nasprotnem primeru blago razvlečeno in smer niti ni pravilna.
*  Obarvana blaga morajo biti barvana enakomerno. Če je bilo blago prepognjeno je treba preveriti pregib, ali je morda barva tam že zdrgnjena ali obledela. V tem primeru imamo lahko težave pri urezovanju.
* Tisk mora biti brezhiben in ne sme biti neobarvanih mest.
* Blago podrgnemo med prsti. Če pri tem opazimo bel prah je bilo blagu dodanih preveč lepilnih snovi s čimer so hoteli izboljšati kakovost blaga.
* Tkanino za nekaj sekund držimo zmečkano v dlani in potem razpremo dlan. Če se gube ne poravnajo  bo tudi oblačilo vedno zmečkano.

Čipka

Razteznost pletenin se razlikuje. Pri nakupu moramo biti pazljivo v katero smer se blago razteza da lahko količino kupljenega blaga prilagajamo kroju. Pri tem pa moramo biti pozorni tudi na to da se blago po raztezanju povrne v svojo prvotno obliko, saj bo v nasprotnem primeru tudi oblačilo hitro raztegnjeno in bo izgubilo obliko. Če kupujemo blago z vzorcem moramo upoštevati tud smer vzorca in morebitno večjo porabo pri urezovanju kroja.

Usnje

Pri nekaterih vrstah blaga je potrebno boljše znanje in spetnost šivanja.
* Taft (saten) lahko šivamo le enkrat. Po sparanih šivih v blagu ostanejo sledi vbodov. Taft se rad mečka in se hitro umaže. Slabo obdrži širino. Likamo ga prek suhe krpe, da preprečimo lise od vlage.
* Brokat enako kot saten lahko šivamo le enkrat. Da ne bi poškodovali kovinskih niti uporabljamo fino iglo in jo pogosto zamenjujemo. Likamo enako kot saten.
* Pri krepu skrbno reguliramo dolžino in napetost šivalne niti. Boljši je daljši vbod in manjšo napetost, da preprečimo kodranje blaga pri šivu. Večina krepov se rada razvleče in pri prešivanju zdrsuje.  To preprečimo s tem da ga podložimo, pri prešivanju pa vložimo med blago in transporter svileni papir. Krep  likamo rahlo in brez pare.
* S prozornimi tkaninami ravnamo podobno kot s krepi. Šive moramo lepo obdelati saj so vidni iz obeh strani.
* Tudi pri čipki moramo izdelati lepe šive. Če čipško šivamo kot aplikacijo bodo šivi skoraj nevidni. Pri likanju pazimo da čipke ne raztrgamo.
* Velvet podobno kot taft lahko šivamo samo enkrat. Najbolje če šivamo v smeri lasu in s fino iglo. Likamo iz narobne strani pri nizki temperaturi prek likalne krpe.
* Tudi usnje lahko šivamo samo enkrat saj pri sparanih šivih ostanejo luknjice od vbodov. Šivamo s posebno iglo – s klinasto oblikovano trirobo konico. Preden prešivamo potresemo nekaj krede okoli predvidenega prešiva da bo tačka tekla gladko in enakomerno. Šive razpremo s hladnim likalnikom ali s prsti.

Velvet

Bistveni elementi pri izdelavi oblačila so blaga za podlage. Naloga podlage je da ojača in podpre oblačilo, zmanjša raztezanje. S podlago lahko ojačamo tudi šive. Ko izbiramo blago za podlago naj bo tanko in relativno trdno, po barvi in vrsti pa naj bo skladno z oblačilom.  Večjo oporo in čvrstost oblačila dobimo tudi s podstavo. Primerna je za ovratnik, žepe. Vmesna podloga je primerna za oblačila ki morajo biti toplejša. Blago za vmesno podlogo naj nebo pretežko ali predebelo. Podloga a prekriva notranjo izdelavo oblačila in olajšuje slačenje in oblačenje. Blago za podlogo naj bo gladko, neprozorno in trpežno. 

Taft (saten)
Še nekaj trgovin z meterskim blagom: 
Svet metraže (Ljubljana) - https://svetmetraze.si/
Gramatex (Zgoša) - http://www.gramatex.com/ (vedno super popusti!)
Krpanke.si (Žabnica) - http://krpanke.si/ 
Atom (Krško) - http://atomkrsko.com/
Kilometer (Ljubljana)  - http://kilometer.si/
Cecilija (Kranj, Škofja loka, Novo mesto, Trbovlje, Celje)
Melange (Celje) - http://www.tkanine-melange.si/
Knol Textil (Nemčija)  - https://www.stoffmarktonline.de/ (ptt cca. 7€)
Dresowka (Poljska) - https://dresowka.pl/pl/ (ptt do 30€)

Kje pa vi kupujete blago in kakšne so vaše izkušnje, mogoče kakšni kiksi?

Ni komentarjev:

Objava komentarja

Deli: