Le katera šivilja ne uživa v
trgovini z metrskim blagom? Če ste vsaj malo kot jaz potem skoraj omedlevate ob
pogledu na lepa blaga in ko pridete do oddelka z znižanim blagom, kjer zadnje a
neznansko lepe kose lahko dobite tudi po 80% manjši ceni kot v redni prodaji se
vam polepša svet za teden ali mesec v naprej. Toda ali resnično znamo kupovati
blago? Vemo kaj kupujemo in kaj je najbolj primerno za naš naslednji projekt?
Vlakna so osnova vsem blagom.
Glede na vrsto vlaken ima blago določen videz in lastnosti. Blaga so lahko iz
naravnih ali sintetičnih vlaken. Značilnost naravnih vlaken je njihova
nepravilnost in izredno bogata paleta odtenkov. Naravna vlakna so zelo vpojna
in luknjičava zato se zlahka prilagajajo vremenskim razmeram in so prijetna za
nošnjo. Slaba stran tega je neprožnost tkanine zato se rada mečka. Vsa sintetična vlakna so izdelana iz
kemičnih raztopin s posebnim postopkom.
Sintetična blaga so zelo prožna, zato se malo mečkajo ali pa sploh ne. So
le malo vpojna in luknjičava, zato so ob vročem ali vlažno toplem vremenu
neprijetna za nošnjo. Mešana vlakna združujejo dvoje ali več različnih vlaken.
Običajno prevladujejo tista vlakna, ki so v odstotkih najmočneje zastopana. Po
površinski sliki blaga nemoremo na
pogled ugotoviti iz katere vrste vlaken je blago izdelano zato je treba
pogledati nalepko ali etiketo na bali.
![]() |
Simboli vzdrževanja tekstilij |
Blago praviloma kupujemo po
kroju. Zato si moramo dobro prebrati navodila, ki so priložena kroju in
upoštevati mere tistega, ki bo oblačilo nosil. Pri prodajalcu se pozanimamo
kakšne so sestavine blaga, ali se uskoči in če se, za koliko, ter kako ga bo
treba pozneje negovati. Seveda lahko
tudi sami precenimo ali je blago kakovostno ali ne.
![]() |
Pletenina |
Nekaj znakov, ki kažejo na
kakovost blaga:
* Tkanje mora biti trdno. To
ugotovimo tako da z nohtom podrgnemo po površini. Če se niti premikajo bodo
šivi kasneje sigurno neobstojni, ker se bodo iztrgali.
* Tkanje mora biti enakomerno.
Blago lahko pridržimo proti svetlobi in tako opazimo mogoča tanjša mesta ali
druge napake pri tkanju. Tako blago je sicer še vedno uporabno a lahko pri nakupu
iztržimo popust, saj moramo vzeti toliko več blaga da se bomo lahko takim
napakam izognili pri izrezovanju kroja.
* Votkovne niti morajo potekati
pravokotno na krajček, saj je v nasprotnem primeru blago razvlečeno in smer niti ni pravilna.
* Obarvana blaga morajo biti barvana enakomerno.
Če je bilo blago prepognjeno je treba preveriti pregib, ali je morda barva tam
že zdrgnjena ali obledela. V tem primeru imamo lahko težave pri urezovanju.
* Tisk mora biti brezhiben in ne
sme biti neobarvanih mest.
* Blago podrgnemo med prsti. Če
pri tem opazimo bel prah je bilo blagu dodanih preveč lepilnih snovi s čimer so
hoteli izboljšati kakovost blaga.
* Tkanino za nekaj sekund držimo
zmečkano v dlani in potem razpremo dlan. Če se gube ne poravnajo bo tudi oblačilo vedno zmečkano.
![]() |
Čipka |
Razteznost pletenin se
razlikuje. Pri nakupu moramo biti pazljivo v katero smer se blago razteza da
lahko količino kupljenega blaga prilagajamo kroju. Pri tem pa moramo biti
pozorni tudi na to da se blago po raztezanju povrne v svojo prvotno obliko, saj
bo v nasprotnem primeru tudi oblačilo hitro raztegnjeno in bo izgubilo obliko. Če
kupujemo blago z vzorcem moramo upoštevati tud smer vzorca in morebitno večjo
porabo pri urezovanju kroja.
![]() |
Usnje |
Pri nekaterih vrstah blaga je
potrebno boljše znanje in spetnost šivanja.
* Taft (saten) lahko šivamo le
enkrat. Po sparanih šivih v blagu ostanejo sledi vbodov. Taft se rad mečka in
se hitro umaže. Slabo obdrži širino. Likamo ga prek suhe krpe, da preprečimo
lise od vlage.
* Brokat enako kot saten lahko
šivamo le enkrat. Da ne bi poškodovali kovinskih niti uporabljamo fino iglo in
jo pogosto zamenjujemo. Likamo enako kot saten.
* Pri krepu skrbno reguliramo
dolžino in napetost šivalne niti. Boljši je daljši vbod in manjšo napetost, da
preprečimo kodranje blaga pri šivu. Večina krepov se rada razvleče in pri
prešivanju zdrsuje. To preprečimo s tem
da ga podložimo, pri prešivanju pa vložimo med blago in transporter svileni
papir. Krep likamo rahlo in brez pare.
* S prozornimi tkaninami ravnamo
podobno kot s krepi. Šive moramo lepo obdelati saj so vidni iz obeh strani.
* Tudi pri čipki moramo izdelati
lepe šive. Če čipško šivamo kot aplikacijo bodo šivi skoraj nevidni. Pri
likanju pazimo da čipke ne raztrgamo.
* Velvet podobno kot taft lahko
šivamo samo enkrat. Najbolje če šivamo v smeri lasu in s fino iglo. Likamo iz
narobne strani pri nizki temperaturi prek likalne krpe.
* Tudi usnje lahko šivamo samo
enkrat saj pri sparanih šivih ostanejo luknjice od vbodov. Šivamo s posebno
iglo – s klinasto oblikovano trirobo konico. Preden prešivamo potresemo nekaj
krede okoli predvidenega prešiva da bo tačka tekla gladko in enakomerno. Šive
razpremo s hladnim likalnikom ali s prsti.
![]() |
Velvet |
Bistveni elementi pri izdelavi
oblačila so blaga za podlage. Naloga podlage je da ojača in podpre oblačilo,
zmanjša raztezanje. S podlago lahko ojačamo tudi šive. Ko izbiramo blago za
podlago naj bo tanko in relativno trdno, po barvi in vrsti pa naj bo skladno z
oblačilom. Večjo oporo in čvrstost oblačila
dobimo tudi s podstavo. Primerna je za ovratnik, žepe. Vmesna podloga je
primerna za oblačila ki morajo biti toplejša. Blago za vmesno podlogo naj nebo
pretežko ali predebelo. Podloga a prekriva notranjo izdelavo oblačila in
olajšuje slačenje in oblačenje. Blago za podlogo naj bo gladko, neprozorno in
trpežno.
![]() |
Taft (saten) |
Še nekaj trgovin z meterskim blagom:
Svet metraže (Ljubljana) - https://svetmetraze.si/
Gramatex (Zgoša) - http://www.gramatex.com/ (vedno super popusti!)
Krpanke.si (Žabnica) - http://krpanke.si/
Atom (Krško) - http://atomkrsko.com/
Kilometer (Ljubljana) - http://kilometer.si/
Cecilija (Kranj, Škofja loka, Novo mesto, Trbovlje, Celje)
Melange (Celje) - http://www.tkanine-melange.si/
Knol Textil (Nemčija) - https://www.stoffmarktonline.de/ (ptt cca. 7€)
Dresowka (Poljska) - https://dresowka.pl/pl/ (ptt do 30€)
Kje pa vi kupujete blago in kakšne so vaše izkušnje, mogoče kakšni kiksi?
Ni komentarjev:
Objava komentarja